Filccel megrajzolt, aggódó arcú tojások, miután látták, hogy egyik társuk összetört.

A stressz, az aggódás lehet, hogy a segítségedre van, amikor valamilyen feladatot kell elvégezned, de ha benne ragadsz ebben az állapotban, akkor ez nagy probléma. Hiszen a kétségek és a félelem megbéníthatnak téged. Ezek az érzések kiszívják az összes energiádat és megakadályoznak abban, hogy normális életet élj. Nagyon fontos, hogy irányítani tudd a saját elmédet, vagyis lenyugtasd magad és pozitívan szemléld a körülötted lévő világot.

Mit tehetsz, hogy megszűnjön a szorongásod? A következő remek gyakorlat talán segíthet. Tűzz ki minden nap egy időpontot, amikor engedélyt adsz magadnak az aggódásra. Legyen ez a te aggódós időszakod. Mondjuk, munka után hazaérsz, lehuppansz a kanapéra és 5 órától 5 óra 20 percig csakis aggódni fogsz. Ezt a kis rituálét megengedheted magadnak minden egyes nap, azonban arra ügyelj, hogy a nap többi része aggódásmentes legyen, vagyis egyáltalán nem idegeskedhetsz semmi miatt sem. Ha mégis úgy érzed, hogy az aggodalom kezd bekúszni az elmédbe és a szívedbe, akkor halaszd el, vagyis egész egyszerűen ne vegyél róla tudomást. Emlékeztesd magad rá, hogy még nem jött el az aggódás ideje, ami a te esetedben délután öttől öt húszig tart. Ebben az időintervallumban gyorsan írd össze, hogy milyen dolgok miatt szeretnél aggódni. Ha valamit nem tartasz fontosnak, akkor nyugodtan húzd ki a listádról. Tudod, naponta csak húsz perced van. Ugye te sem akarsz felesleges dolgok miatt aggódni?

Nagyon lényeges, hogy különbséget tegyél a megoldható és a megoldhatatlan problémák között. Ha valamilyen gond adódik az életedben, akkor rögtön tedd fel magadban a kérdést, hogy ez a megoldható vagy a megoldhatatlan kategóriába tartozik-e. A következő kérdések is segíthetnek, ha valamilyen gonddal kerülsz szembe. Valós ez a baj, vagy csak én teremtettem egyet mintegy unaloműzésből? Meg tudom oldani, vagy képtelen vagyok erre a feladatra? De milyenek a valós és milyenek a kitalált problémák? Ha nem lesz elég a pénzed a fizetésig, az valós gond. Van megoldás? Igen, valaki biztos van a környezetedben, akitől tudsz kölcsönkérni. Sokat aggódsz amiatt, hogy egyszer súlyos beteg leszel? Valós a probléma? Nem. Ezt te csináltad magadnak. Ha jelenleg egészséges vagy és egészségesen is élsz, teljesen fölösleges olyan dolgok miatt aggódni, ami vagy bekövetkezik vagy nem. Jegyezd fel a valós félelmeidet egy lapra, és írj mellé megoldásokat. Minél több megoldás születik meg a fejedben, annál kevesebb ok miatt kell aggódnod. Próbáld ki, működni fog!

Változtass a hozzáállásodon. Gondold végig, hogy élsz és milyen gondolatok uralnak. Állandóan idegeskedsz valami miatt, borúlátó vagy, pesszimistán szemléled a világot? Így nem lehet élni! A gondolkodásmódodon kell sürgősen változtatni, mert így az aggodalom, a szorongás és a stressz állandó vendége és szereplője lesz az életednek. A szorongó emberek mindent feketén és fehéren látnak. Vagyis azt hiszik magukról, hogy tökéletesnek kell lenniük. Ha valamiben mégsem maximalisták, akkor ócsárolják magukat, hogy ők semmit sem érnek. Az ilyen emberek általánosítanak. Ha nem sikerül valami, akkor elkönyvelik, hogy biztos soha nem is fog. Például valakit nem vettek fel egy munkahelyre. A negatív gondolkodású ember már a lelki szemei előtt látja, ahogy hajléktalanként él az utcán, mert soha sehol nem fogják alkalmazni. Az ilyen emberek csak a negatívumokra figyelnek. Hiába történik velük egy nap több pozitív dolog, ők mégis hajlamosabbak csak arra az egyetlen rossz dologra fókuszálni. Vagy ha valami jó történik velük, azt nem önmaguk sikerének könyvelik el, hanem a szerencsére fogják. A szorongó emberek azt hiszik, hogy mindenki utálja őket és állandóan a világvégére készülnek. Az aggódós személyeknek szigorú listájuk van, amelyen két oszlopban szerepel, hogy mi az, amit tenniük kell és melyek azok a dolgok, amelyeket nem szabad megtenniük. Sajnos ezekhez a szabályokhoz mereven ragaszkodnak is. Sok esetben felcímkézik magukat, amely címkéken ezek a szavak állnak: „semmirevaló vagyok”, „vesztes vagyok”, „nem érek semmit”.

Ezeken a berögzült dolgokon nagyon nehéz változtatni, sok esetben szakember segítségére is szükség lehet. Ahhoz, hogy valaki kikerüljön ebből az egészségtelen helyzetből, először fel kell ismernie, hogy nem a helyes úton jár. Amikor ráébred, hogy milyen nehéz vele együtt élni vagy együtt dolgozni, akkor minden valószínűség szerint elfogadja a segítséget.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*